Нестандартните тенденции в храната през 2018

Почти в средата на годината.. да видим кои тенденции в храненето все още не сме опитали.


ПрEбиотици
Не ги бъркайте с пробиотиците, които представляват живи бактерии, полезни за храносмилателната система. Прeбиотиците са несмилаеми хранителни фибри. Те благоприятстват растежа на "добрите" бактерии, които обитават дебелото черво и се борят с "лошите".
Подсказваме ви какво може да хапвате: чесън, лук, праз, аспержи, кисело зеле.

Вода от бреза
.. или брезова вода. Вече няма да пием масово така нашумялата кокосова вода, време е на брезата. Брезовата вода е богата на витамин С,  действа благоприятно срещу акне и е полезна за кожата. Водата от бреза пречиства черния дроб от токсини, облекчава артритни болки. Не позволява задържане на вода в организма и превентва подуването. 

Полезен "junk food"
.. или чипс, който може да се приготви от всеки един зеленчук, за който се сетите. Чипс от цвекло, моркови, краставици.. можете да го приготвите дори и вкъщи.

 

 

 

Веганство

Все по-модерно.. все повече вкусотии без месо, които можете да опитате вече и в местата за бързо хранене - няма как да не е тенденция и през 2018 г.


"Нутритарианство"?
Независимо дали сте чували терминът на Джоуел Фърман или не - това е нова тенденция за изготвяне на индивидуални хранителни режими. Всеки организъм реагира различно на различните храни, затова и подходът ни към организма ни трябва да е индивидуален.
"Това означава създаване на персонализиран режим, насочен към чревните бактерии, ноотропиците - вещества, които подобряват когнитивните функции, и изготвен според личните хранителни изисквания или предпочитания", заявява Ана-Кари Гунд, мениджър на спа Raison d'Etre.

Какво се хапва: зелени листни зеленчуци, невъглехидратни зеленчуци, като чушки и патладжани, плодове, бобови растения и ядки.

Кафе.. но от гъби!
Благоприятни срещу деменция, антиоксиданти, витамин B, витамин D или суперхрана - това са част от новите суперлативи за гъбите. Още повече, че вече никнат почти навсякъде и можем да ги очакваме във всяка напитка.
Финландските създатели на кафето от гъби твърдят, че предлагат същото кофеиново удоволствие, но без очевидните странични ефекти, за които знаем при кафето. На вкус? - Представете си го като смесица от чай и кафе.
Ако не в кафето, то в кухнята може да експериментирате с рейши, кордицепс, брезова гъба чага, гъбата лъскава грива.


Ябълков оцет
Вече го консумираме при множество здравословни проблеми. Очаква се оцетът да бъде и основна съставка за подправяне на повечето видове салати.


Адаптогени
Естествени хранителни добавки.. като вече известните ни и популярни магнезий, цинк и витамини.
По-известните адаптогени са: Радиола розеа, Жен-шен, Ашваганда, Шизандра, Бакопа мониери.


Маки бери
За годжи бери вече знаем. Меки бери са новият популярен суперплод. Идеални за фрешове, но са по-малко горчиви и са идеални за метаболизма, имат антиоксидантно действие. Те са малки и лилави, а в далечното минало индианците са ги използвали за различни лечения.